måndag 21 november 2016

BA1A - Jag skriver i dina ord!

Under tisdagens lektion ska vi ta vår utgångpunkt i två artisters låtar. Vi ska lyssna på Bob Dylan, årets nobelpristagare i litteratur och på Håkan Hellström, en av Sveriges mest populära musiker. Upplägget till denna lektion har jag lånat från Oscar Studeny som är svensklärare.

Håkan Hellström har tagit stort intryck av Bob Dylan och det syns och hörs i Hellströms egen musik. Det där med att det finns spår av en text i en annan text brukar inom litteraturvetenskap kallas intertextualitet. Ingen text står alltså helt själv. Alla texter är påverkade av någon/något och det syns alltså på olika sätt. Idag ska vi fundera över hur intertextualiteten mellan Bob Dylan och Håkan Hellström ser ut och vi gör det genom två inspelningar. Den första från 1965.

  1. Blir Bob Dylans musikvideo bättre med hjälp av talkort tycker du? Hur tycker du att Hellströms video blir när han använder talkort? Motivera.
  2. Håkan härmar Dylans musikvideo - är det en hyllning eller en stöld? Vad tycker du? Resonera muntligt.
  3. Känner du till några andra låtar/texter som inspirerats av andra texter? Ge exempel.
  4. Går det att skriva en helt ny poplåt eller är alla moderna texter bara intertexter (nya versioner) av tidigare texter? Resonera muntligt.
  5. Är Håkan Hellström en texttjuv? Har han skrivit "Kom igen Lena" eller är det bara ett plagiat (direkt avskrift av Dylans låttext)? Resonera skriftligt och lyft fram argument för din ståndpunkt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar