lördag 28 februari 2015

Introduktion novellsamtal

Vi ska under några veckor arbeta med noveller. Vi ska läsa två olika noveller, diskutera dem i grupper och sedan skriva en komparativ (jämförande) analys. Vi börjar med att titta på en presentation om novellsamtal:

Om novellsamtal

När vi sedan ska ha samtal kring novellerna ska vi använda Aidan Chambers modell. Klicka på länken nedan för att få tillgång till modellen:

NOVELLSAMTAL

Materialet till den komparativa analysen kommer jag att lägga ut senare. Redan nu kan du dock ta del av ett venndiagram som du kan ha med dig under din läsning av de två novellerna.

Venndiagram för att jämföra två texter

onsdag 25 februari 2015

Arbetsområde Världskrigen fortsätter - Andra världskriget

Efter mellankrigstiden går vi vidare i historien och kommer fram till andra världskriget. I Sverige skildrades krigsutbrottet på följande sätt i radions TT-sändning:





När vi nu ger oss in i andra världskriget gör vi det genom att se dokumentären "Night will fall". Den skildrar koncentrationslägrens befrielse i samband med andra världskriget slut. Efter dokumentären kommer vi att diskutera kriget och lyfta fram orsaker, händelseförlopp och konsekvenser.

Night will fall

söndag 22 februari 2015

BF3a och BF3b: Arbetsområde Världskrigen





1914 bröt första världskriget ut. Över hela världen skrevs det om kriget och i Sverige såg rubrikerna bland annat ut som på bilderna här ovan. 1939 var det dags för nästa världskrig och även det skakade om hela världen.

Under några veckor framöver kommer vi att arbeta med de två världskrigen. Till området finns två bedömningsuppgifter, en som handlar om Versaillesfreden och en som handlar om historiebruk. Dessa kommer du att få mer information om under lektionstid. Till arbetsområdet finns också en bedömningsmatris och den ligger på www.edwise.se under Måluppfyllelse.

För att du ska få en överblick över de två världskrigen kan du ta del av tidslinjen som jag gjort. Klicka på de olika punkterna så får du fram information om perioden. I några fall finns det länkar vidare och då kan du få reda på mer om händelsen.

lördag 21 februari 2015

Dystopier fortsätter

Dags att få veta mer om dystopier. Vid nästa lektion kommer vi att få en kort historisk tillbakablick. Till vår hjälp har vi en Prezi-presentation:

Dystopier - då och nu






fredag 13 februari 2015

Peter Pan fortsätter

Under vecka 9 kommer jag att läsa två olika böcker om Peter Pan. Under tiden och efter att jag har läst ska du tillsammans med en kompis fundera och skriva ner likheter och skillnader mellan de två texterna (kallad Text 1 och Text 2).





Du kommer att få en bestämd karaktär eller miljö som du ska fokusera på. Dina anteckningar ska läggas in i ett venndiagram (se exempelbild ovan) och du når diagrammet nedan.

Peter Pan - likheter och skillnader

Wendy - likheter och skillnader

Landet Ingenstans - likheter och skillnader

Kapten Krok - likheter och skillnader

Tingeling - likheter och skillnader

Michael - likheter och skillnader

John - likheter och skillnader

Bostad i London - likheter och skillnader

Mer information om uppgiften får du på måndag i vecka 9.

torsdag 12 februari 2015

Peter Pan nästa...




Vi ska se Peter Pan på Kristianstads teater den 27 februari kl 19.00. Innan dess måste vi ju ta reda på lite om Peter Pan. Tillsammans hjälps vi åt att svara på de frågor som finns på den gemensamma ytan här nedan (padlet).

Hur ska du gå tillväga? Klicka någonstans på den gröna ytan. Skriv sedan siffran på den fråga du ska besvara och skriv in ditt svar.



Dystopier

  



Vad är egentligen en dystopi? Har du läst eller sett någon? Efter lovet kommer vi tillsammans att arbeta med dystopier. Vi ska lära oss mer om dystopier. Vi ska läsa utdrag, se film och diskutera.

För dig som vill smygstarta på arbetsområdet ber jag dig titta på de tre trailers som finns här nedan. Efter att du tittat på dem vill jag att du funderar över följande:

1. Vad får man reda på i de olika filmklippen?
2. Vilken miljö verkar filmen utspela sig i?
3. Vilka är huvudpersonerna?
4. Vilka likheter finns mellan de tre filmklippen?
5. Vilka skillnader finns mellan de tre filmklippen?

Filmklipp 1: Hungerspelen



Filmklipp 2: Divergent



Filmklipp 3: Maze runner

onsdag 4 februari 2015

Texttyp - krönika



Då var det dags att ge sig i kast med den tredje texttypen, krönika. Vad är egentligen en krönika? Det kommer vi att diskutera under morgondagens lektion. Vi kommer att läsa olika krönikor men vi kommer också att skriva egna krönikor. Till vår hjälp har vi denna gång ett material som läxhjälp.nu tagit fram. Materialet hittar du HÄR.

Vi börjar dock med att tillsammans läsa en riktig Skithistoria?, en krönika som historikern Dick Harrison skrivit. Därefter ger vi oss i kast med Skolböcker utan kvinnor av Malena Rosén Sundström och Var är brudarna? av Clifford Johansson. Till sist avslutar vi med Är jag den enda som blir äcklad av galenskapen? av Alex Schulman.

Sv3 - Kamratbedömning

Här kommer mallen för kamratbedömning. Du kan också använda den när du finslipar på ditt eget tal.

KAMRATBEDÖMNING

tisdag 3 februari 2015

BF3B - extra lektion på torsdag morgon

På torsdag denna vecka (5 februari) ska vi ha en extra lektion i historia. Vi ses i klassrummet vid biblioteket direkt på morgonen.

BF3B - Amerikanska revolutionen och franska revolutionen

Då var det dags att också gå närmare in på den amerikanska revolutionen och på den franska revolutionen. Vi gör det genom att se två filmer. Till filmerna har jag tagit fram stödanteckningar som ni kommer att få utdelade under lektionstid. När vi sett filmerna diskuterar vi revolutionerna och ni får också möjlighet att testa skrivmallarna som rör arbetsområdet Revolutioner. Mallarna hittar ni i ett tidigare inlägg.








måndag 2 februari 2015

Första världskriget - konsekvenser, Versaillesfreden samt kommande skrivuppgift

Jag lovade att lägga ut våra gemensamma tankar från dagens lektion. De kommer här nedan.

Nästa vecka blir det dags för skrivuppgiften som ska bedömas. Det du måste ha koll på är Versaillesfreden. Du ska kunna förklara hur man kan se fredsavtalet som ett bra avtal men du ska också kunna förklara hur man kan se det som ett dåligt fredsavtal. Slutligen måste du själv ta ställning till hur du ser på avtalet.



Första världskriget - konsekvenser och Versaillesfreden samt bedömningsuppgift

Jag lovade att lägga ut våra gemensamma tankar från dagens lektion. De kommer här nedan.

Nästa vecka blir det dags för skrivuppgiften som ska bedömas. Det du måste ha koll på är Versaillesfreden. Du ska kunna förklara hur man kan se fredsavtalet som ett bra avtal men du ska också kunna förklara hur man kan se det som ett dåligt fredsavtal. Slutligen måste du själv ta ställning till hur du ser på avtalet.




Sv3 - argumenterande tal

Efter dagens lektion fotograferade jag tavlan. När du nu ska skriva ditt tal tänk då på det som står nedan:



De av er som ännu inte bestämt ämne kan kanske få tips från listan nedan:


På fredag får du lite tid att arbeta vidare med ditt tal men du ska också hinna hålla det för en kompis och då få respons (kamratbedömning). Nästa vecka kör vi på riktigt!